Project Narrative

Like most suburban dwellings, this San Antonio residence lacked continuity with the outdoors.   As constructed, the living room had a pair of patio doors that opened to a shallow stoop and a substantial drop to finished grade (see last two photos).  In addition, the yard sloped away from the house, minimizing the available views of the landscape. In response to these issues, REV created a multi-level outdoor living space.  Sealed, natural cypress planters filled with native vegetation mediate between the terraced levels.  A dining/game area occupies the upper level and effectively serves as an expansion of the home’s existing indoor living area.  A simple pergola—composed of pairs of driftwood-colored joists and basic 2x purlins—creates a moderate sense of enclosure here, easing the transition from inside to out.  This same pergola extends beyond the dining space and cantilevers above a lower deck, visually connecting the two spaces while simultaneously drawing the eye into the back yard and abutting green belt.  A rail-free lower deck engages the generous back yard and offers an area for lounging and relaxation.